• Veel energieleveranciers verhogen per 1 januari hun variabele tarieven voor gas en stroom, meldt vergelijkingswebsite Keuze.nl.
  • De prijsverschillen zijn groot. Zo wordt gas en stroom bij sommige energiepartijen 0,5 procent duurder en in andere gevallen zelfs  7,3 procent op jaarbasis.
  • Bekijk de prijsstijgingen bij tien energieleveranciers.
  • Lees ook: Energierekening: forse stijging gasprijzen in december, maar ook stroom duurder

Nu de variabele tarieven van gas en stroom per 1 januari 2025 bekend zijn, valt op dat veel klanten met een variabel contract meer gaan betalen. De meeste energieleveranciers verhogen hun tarieven namelijk, met name omdat de inkoopprijs van gas al weken stijgt. Veel leveranciers gaan die hogere inkoopprijs doorberekenen aan hun klanten.

Begin 2024 had bijna de helft van de Nederlandse huishoudens een variabel energiecontract, bleek uit onderzoek van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

De variabele tarieven wijzigen bij een aantal energieleveranciers twee keer per jaar: per 1 juli en per 1 januari.

In juli verlaagden veel leveranciers hun variabele tarieven door de gunstige inkoopprijzen, waardoor miljoenen Nederlanders minder gingen betalen voor gas en stroom. Per 1 januari moeten die klanten echter rekening houden met prijsstijgingen van 0,5 tot 7,3 procent per jaar, meldt vergelijkingswebsite Keuze.nl op basis van het vergelijken van huidige en nieuwe variabele contractprijzen.

Grootste prijsstijging bij Vattenfall

Vattenfall voert de grootste prijsverhoging door, van 7,3 procent op jaarbasis op basis van een standaardverbruik van gas en stroom.

De sterke stijging komt met name door de verhoging van de gasprijs met ruim 13 cent per kuub. Wie het standaardverbruik van 1.000 kuub gas per jaar stookt, gaat met een variabel contract in 2025 bij Vattenfall circa 130 euro meer betalen voor dat gasverbruik.

Budget Energie volgt met een prijsstijging van 6,3 procent op jaarbasis, met name door het verhogen van de gasprijs met bijna 8 cent per kuub. Dat komt bij een gasverbruik van 1.000 kuub per jaar uit op een prijsstijging van circa 80 euro per jaar.

Engie heeft een prijsstijging van 4,3 procent op jaarbasis in petto, vooral omdat de gasprijs met 7 cent omhoog gaat.

Hieronder vind je de prijsverschillen van tien leveranciers van variabele contracten onder elkaar, gebaseerd op data van Keuze.nl. Het gaat hier om de prijsstijging gebaseerd op een jaarverbruik van 1.000 kuub gas en 2.500 kWh stroom.

Wat opvalt is dat Mega en Innova Energie hun variabele jaarprijzen juist verlagen, in plaats van verhogen. Volgens Keuze.nl komt dat omdat de twee leveranciers in 2024 bovengemiddeld hoge gastarieven rekenden, van circa 1,40 euro per kuub gas. Dat is 12 cent per kuub meer dan wat je per januari gaat betalen bij Vattenfall, dat de grootste prijsstijging doorvoert.

De prijzen per kuub gas en kWh stroom vóór 1 januari 2025 en vanaf 1 januari 2025 vind je in onderstaande tabel, gebaseerd op data van Keuze.nl.

Energierekening: kosten netbeheer ook omhoog

Niet alleen de variabele energietarieven stijgen. Ook de netbeheerkosten gaan per 1 januari omhoog. Toezichthouder ACM rekent op een tariefstijging van ongeveer 11 procent, wat voor een gemiddeld huishouden neerkomt op een stijging van zo'n 60 euro per jaar.

Daar staat tegenover dat de energiebelasting op gas en stroom in 2025 wel iets daalt, wat een gemiddeld huishouden zo'n 20 tot 30 euro aan belasting scheelt. Door de hogere netbeheerkosten ga je die belastingkorting echter niet direct merken aan je energierekening.

LEES OOK: Hogere energierekening in 2025: zoveel duurder ben je uit door hogere tarieven gas en extra kosten van netbeheer